Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Προϋποθέσεις απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας

Διαβάζοντας το άρθρο στη διεύθυνση http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=653051 δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον αρθρογράφο ως προς την αναγκαιότητα διευθέτησης ανοικτών μετώπων από την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και οι προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.

Προσωπικά δηλώνω υπέρμαχος της άποψης τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών, κατόπιν σχετικού αιτηματος.
Έχουμε κατά καιρούς βιώσει και τα δύο άκρα του φάσματος, από τη μια την αναγνώριση του Γιάννη Αντετονκούμπο ως Έλληνα ιθαγενή, ίσως λόγω των αθλητικών του επιτυχιών, από την άλλη την καθημερινή απαξίωση παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς, παιδιών που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Παιδιών τα οποία συχνά διακρίνονται για τις υψηλές σχολικές τους επιδόσεις με αποτέλεσμα να γίνονται δέκτες της έντονης ζηλοφθονίας των "Ελλήνων ιθαγενών".

Θεωρώ ότι οφείλουμε ως κομμάτι της κοινωνίας να αγκαλιάσουμε, να προστατεύσουμε τέτοια άτομα από ακραίες συμπεριφορές και φυσικά να συνταχθούμε στο πλευρό τους προκειμένου να τους αποδοθεί αυτό που δικαιωματικά είναι δικό τους, η επίσημη αναγνώρισή τους από το κράτος ως Έλληνες ιθαγενείς.

1 σχόλιο:

  1. Με βάση τα στοιχεία του άρθρου, προϋπόθεση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο «Τροποποίηση Διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις», με το οποίο ρυθμίζονται θέματα απόδοσης ιθαγένειας και μεταναστευτικής πολιτικής, είναι η φοίτηση των αλλοδαπών παιδιών στο ελληνικό σχολείο και η απόκτηση ελληνικής παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, η σχετική ρύθμιση του νομοσχεδίου αφορά τη λεγόμενη «δεύτερη γενιά», δηλαδή τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά νόμιμων μεταναστών και ουσιαστικά ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην Α' τάξη Δημοτικού σε συνδυασμό με τη συνεχή νόμιμη διαμονή του ενός από τους γονείς του για πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή του. Επίσης τα παιδιά που μεγαλώνουν εδώ μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια μετά από εννιά χρόνια σχολείο ή φοίτηση στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Αποκλειστικά, η γέννηση στην Ελλάδα δεν αποτελεί κριτήριο για τους μετανάστες β΄ γενιάς στο νέο σχέδιο νόμου.
    Αναφορικά με τα συναισθήματα των αλλοδαπών παιδιών δεύτερης γενιάς, κυρίως, παρατηρούμε πως θεωρούν το καινούργιο νομοσχέδιο ένα όπλο ενάντια στην αδικία και στην χρόνια, γραφειοκρατική κι όχι μόνο, ταλαιπωρία του προηγούμενου νομοσχεδίου Ραγκούση. Επίσης, αποτελεί μια ευκαιρία για τα άτομα αυτά να μπορέσουν να πληρώσουν τις προϋποθέσεις υποβολής, αρχικά, αίτησης για την ελληνική ιθαγένεια. Επιπλέον, τα νέα αυτά παιδιά έχουν όνειρα για το μέλλον τους, όνειρα τα οποία είναι δεμένα άρρηκτα με την Ελλάδα, καθώς για αυτά είναι η πατρίδα και το σπίτι τους. Παρόλο που πολλοί εξ αυτών έχουν σπουδάσει σε ελληνικά πανεπιστήμια κι έχουν κάνει κτήμα τους τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα, υφίστανται καθημερινά την αδικία του κόσμου στον χώρο της παιδείας, της εργασίας και της πολιτείας, καθώς η τελευταία τους στερεί το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη. Τέλος, είναι χαρακτηριστικό πως τα παιδιά αυτά υφίστανται διακρίσεις και ρατσισμό καθημερινά από τους ανθρώπους γύρω τους. Παρόλα αυτά, όμως, τα παιδιά αυτά εξακολουθούν να αγωνίζονται κι να ελπίζουν πως κάποτε η καθεστηκυία τάξη θα αλλάξει και θα μπορέσουν κι αυτά να είναι, όχι μόνο να νιώθουν, Έλληνες πολίτες. Γιατί να είμαστε εμείς αυτοί που θα στερήσουν από τη νέα αυτή γενιά παιδιών τα όνειρά τους και την ευκαιρία τους στη μάθηση και κυρίως στη ζωή και την κοινωνία;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ προσθέστε τα σχόλιά σας γραμμένα σε Ελληνικά (όχι greeklish). Επίσης φροντίστε να είναι σχετικά με την αρχική ανάρτηση και σε καμία περίπτωση να μη θίγουν προσωπικά τους συμμαθητές σας.

Σχόλια που δεν ακολουθούν τους κανόνες αυτούς θα διαγράφονται άμεσα.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.